Iskalnik po produktih

 
 
 
 
 
 

Brezplačna poštnina na vsa naročila.

 
 
 

Vodotesnost in vodoodbojnost

 
Vodotesnost in vodoodbojnost

Avtor: Armin Wagner

Pri poimenovanju vodotesnih in vodoodbojnih tkanin obstaja prava zmešnjava. Večinoma se izraza uporabljata kot sopomenki, vendar je med njima velika tehnična razlika, sploh takrat ko pričakuješ, da boš ostal suh v neugodnih vremenskih pogojih.

Pomembna razlika med vodotesno in vodoodbojno obleko je ta, da boš v vodoodbojni najverjetneje moker, še posebej pri daljši izpostavljenosti dežju ali pod določenimi pogoji nošenja.

Nasprotno pa boš v vodotesnih oblačilih ostal na suhem, ne glede na trajanje in pogoje nošenja.

Nadaljuj branje in odkrij več tako o prednostih kot slabostih vodotesnih in vodoodbojnih oblačil. Razložili bomo še pomen izraza DWR in kako lahko to prednost obdržiš tudi po več pranjih.

KAKO JE RAZLIKA OPREDELJENA?

Razlika med vodoodbojno in vodotesno obleko temelji na podlagi definicije, ki jo tekstilna industrija uporablja za opredelitev vodotesnosti.

Mednarodni standardi določajo, da se tekstilni material (ne končano oblačilo) smatra za vodotesnega, če vstopni tlak vode znaša nad 8.000 mm (hidrostatični vodni stolpec). Vse pod to vrednostjo se lahko imenuje samo vodoodbojno.


KAJ JE HIDROSTATIČNI VODNI STOLPEC?

Hidrostatični vodni stolpec opisuje višino teoretičnega stolpca vode, ki pritiska na površino tkanine. Tako se vodni stolpec vedno ujema z določenim tlakom.

Vodni stolpec v višini 10 metrov (= 1.000 cm, = 10.000 mm) ustreza tlaku v vrednosti 1 bara ali 100 kilopaskalov.

Gore rain tower test 

VODOODBOJNA OBLAČILA.

Tako kot pravi definicija, je vodoodbojna tkanina tista, pri kateri je vstopni tlak vode pod vodnim stolpcem 8.000 m ali 0.8 bara.

To lahko zadostuje, da ostaneš suh pri krajši izpostavljenosti dežju ali kakršnikoli vlagi, ki ne pritiska na tkanino.

Vodoodbojni materiali običajno ne vsebujejo nobene membrane kompaktne podloge, zato je tako imenovana zračnost teh materialov v večini primerov boljša od tiste pri vodotesnih materialih.

To je povsem logično, saj imajo višjo prepustnost zraka, prav tako pa znoj oziroma vlažna para lahko lažje izpareva.

 

VODOTESNA OBLAČILA.

Po zgornji definiciji vodotesni material sam po sebi ne zagotavlja vodotesnosti oblačil.

Celotna oblika oblačila mora preprečiti pronicanje dežja v notranje sloje oblačilnega sistema. To pomeni, da morajo vse zadrge, vsi šivi in vsi robovi blokirati vso vodo, ki morebiti poskuša vstopiti v oblačilo.

Da bi preprečili prodiranje vode skozi šive, se morajo vsi šivi, ki povezujejo zunanjost oblačila z njegovo notranjostjo, zatesniti z varilnim trakom.

To tesnilo mora biti odporno na pranje, sušenje in obrabo. Tako oblačilo lahko dolgotrajno ostane vodotesno.

Vstop vode je težko preprečiti, saj ta običajno najde način, da pronica tudi skozi najmanjše možne odprtinice. Predvsem ob robovih brez ustreznih pregrad lahko kaj kmalu začutiš vpijanje vlage, ki se nato širi vse do notranjosti oblačila.

Kritični so spodnji robovi trupa in rokavi ter tudi robovi kapuce, saj predstavljajo kritične predele za vstop vlage.

Da bi se temu izognili, so na teh predelih nameščene vpojne pregrade.


ALI DEFINICIJA UPORABNIKU ZAGOTAVLJA, DA BO VEDNO OSTAL NA SUHEM?

Pri sedenju ali klečanju lahko pogosto nastane vstopni tlak vode, ki je veliko višji od 8.000 mm. To pomeni, da se uporabnik lahko pri določenih pogojih nošenja zmoči, tudi če je tkanina oblačila po zgornji definiciji opredeljena kot vodotesna.

Zato so najučinkovitejša vodotesna oblačila izdelana iz tkanine, ki blokira vstop vode pri veliko višjem tlaku. Kot primer lahko navedemo laminat GORE-TEX®, ki je bil testiran z zelo naprednim testnim instrumentom, ki uporablja vstopni tlak vode veliko višji od 100 metrov. Tudi pri tem tlaku voda ne prodre skozi laminat.

Preberi več o učinkovitosti GORE-TEX tkanin.

Dandanes se resnično zanesljiva in trajna vodotesna učinkovitost lahko doseže samo z izdelki, ki imajo vgrajeno membrano. V teh izdelkih je membrana temeljna pregrada za kakršenkoli vstop vode. Kemične in fizične lastnosti teh membran ne določajo samo omejitev vstopnega tlaka vode, ampak tudi njihovo trajnost.

Predvsem membrane na osnovi poliestra in poliuretana s časom običajno postajajo vse šibkejše, tako da slej kot prej njihova sposobnost vodotesnosti pade pod kritično mejo. To je posledica UV sevanja, starosti, upogibanja, visokih ali nizkih temperatur ter seveda številnih pranj.

Tako dvokomponentne membrane ePTFE, ki jih uporabljajo GORE-TEX®, Event in nekatere druge znamke proizvajalcev membran, še vedno dosegajo najboljše rezultate na področju trajnosti svojih vodotesnih lastnosti.

Vsi membranski sistemi imajo eno skupno lastnost ob predrtju bodo začeli puščati. Dejansko je to najpogostejši razlog za vso neuspešno vodotesnost, s katero se soočamo v zadnjih 20 letih.

Predrtje lahko povzročijo vsi koničasti, ostri predmeti. Zelo pogosto so to borove iglice, ki prekrivajo gozdna tla, trnasto grmovje ter tudi prah, ki se čez čas nakopiči znotraj same strukture tkanine.

 

TRAJNA VODOTESNA OBDELAVA.

Vodotesna lastnost pogostih tekstilnih materialov se doseže s toplotno in kemično obdelavo tkanine že med proizvodnim procesom. Ta postopek z angleško kratico imenujemo DWR ali »trajni vodotesni premaz«.

DWR obdelava se uporabi celo za vodotesne tkanine, kljub temu da imajo vodotesno komponento (membrano ali premaz), ki je že sama po sebi vodotesna.

Pravzaprav, ko testiramo vodotesnost naših GORE-TEX® produktov, mora biti DWR premaz popolnoma spran, in oblačilo mora še vedno ostati vodotesno.

Zakaj je tako?

4 RAZLOGI, ZAKAJ SE DWR UPORABI NA ŽE VODOTESNIH OBLAČILIH.

 

1. PREPREČEVANJE PUŠČANJA ZARADI POVRŠNE IZDELAVE

Uporaba obdelave DWR na že vodotesnih oblačilih deluje kot zaščita pred puščanjem zaradi površne izdelave, ki se pojavi po zahtevni uporabi ali več pranjih.

Pred začetkom trženja oblačila, narejenega iz tkanine GORE-TEX®, mora to oblačilo prestati test standardov učinkovitosti GORE-TEX® (GPS ali »GORE-TEX® Performance Standard«), s katerim se dokaže njegova vodotesna vrednost.

Odobritev vstopa izdelka na trg, pogojena z opravljenim testom GPS, velja samo za izdelke GORE-TEX®. Ali to pomeni, da membrane, ki niso GORE-TEX®, zatorej niso vodotesne?

Ne.

To preprosto pomeni, da ob nakupu oblačila izdelanega iz GORE-TEX® laminata dobiš še zagotovilo, da je oblačilo uspešno prestalo zahteven test, na katerem je dokazalo svojo vodotesnost.

Za izvedbo testa GPS najprej izperemo začetni ali dodatni premaz DWR, zato da se razkrijejo morebitne pomanjkljivosti izdelave.

 

2. DWR PREPREČUJE DODATNO TEŽO, KI JO POVZROČA VODA

Vse membrane imajo zgornji ali zunanji sloj tkanine (imenovan tudi vrhnja tkanina). Membrana se vedno nahaja za tem slojem. 

DWR vrhnja tkanina preprečuje vpijanje vlage ali vode. To je pomembno, saj absorbirana voda vpliva na težo oblačila. V nekaterih primerih lahko dodatna teža pomembno zmanjša učinkovitost.

Dobra obdelava DWR zagotavlja, da oblačilo zadrži svojo dejansko težo, tudi po večurni izpostavljenosti močnemu dežju.

 

3. Z OBDELAVO DWR SE IZOGNEMO OBČUTKU PUŠČANJA 

Še ena prednost dobre obdelave DWR je preprečevanje občutka, da oblačilo pušča. Če je vrhnja tkanina povsem premočena, se bo med tvojim telesom in notranjo tkanino ustvaril občutek lepljivosti.

Oblačilo v resnici morda sploh ne bo puščalo, vendar bi zaradi lepljivosti lahko prisegel, da pušča.

Res neprijeten učinek, o tem ni dvoma. Občutku lepljivosti se lahko izognemo tudi tako, da z uporabo naših vložkov air/pac® ustvarimo nekakšno notranjo »zračno blazino«.

Vložki air/pac® so izjemno učinkoviti, ampak samo na določenem delu, tam kjer jih vstaviš – tudi oblikovani so tako, da se prilegajo samo najbolj kritičnim predelom. Pri drugih predelih se moraš zanesti na ustrezno obdelavo DWR.

 

4. DELUJE KOT ZAČASNO POLNILO ZA MIKRO LUKNJICE

Ko svoje vodotesno oblačilo izpostaviš grobi zunanji uporabi, bodo v membrani skoraj zagotovo slej kot prej nastale mikro luknjice. Temu se je težko izogniti, predvsem pri nošnji nahrbtnika, oprtnika ali druge podobne opreme nad oblačilom.

Tvoje oblačilo bo prav tako prišlo v stik z borovimi iglicami, peskom, zemljo in drugimi majhnimi delci. V membrani oblačila nastanejo mikro poškodbe prav zaradi stika s temi delci.

Učinek te težave lahko minimiziraš tako, da svoje oblačilo po zunanji uporabi temeljito opereš. To pomaga odplakniti delce, ki bi lahko ostali znotraj zunanje strukture tkanine – če ti delci ostanejo na tkanini, bodo dejansko najverjetneje prodrli skozi membrano. 

DWR je tvoja najboljša obramba. Lahko deluje kot začasno polnilo v membranskih mikro luknjicah, kar pomeni, da zadržuje tako vodo kot vlago in ti omogoča, da ostaneš na suhem. Vendar pa suhost ne bo trajala za vedno.

Učinek polnila traja samo dokler tvoje oblačilo ni izpostavljeno pritisku. 

Glede na vse to, ali je pomembno uporabiti obdelavo DWR na že vodotesnih oblačilih? Da, brez kančka dvoma!

Ali je pomembno uporabiti obdelavo DWR tudi po rutinskem pranju? Zelo verjetno. Tukaj so razlogi. Obdelava DWR ni trajna; čez čas izgublja svojo celovitost in začne popuščati. Zato se po dolgotrajni uporabi in več pranjih priporoča obnovitev.

Kakorkoli že, pred uporabo novega premaza DWR lahko storiš nekaj stvari, ki bodo podaljšale učinek prvotne obdelave.

 

KAKO OHRANITI UČINEK DWR?

1. korak: Preveri kakovost obdelave DWR

Kakovost obdelave DWR lahko preveriš kar sam. Preprosto zlij nekaj vode na svojo opremo in preveri, ali se voda zadrži v obliki kroga, podobno kot mala kapljica. Če se kapljica takoj splošči in razširi, nato pa vpije v zunanjo tkanino, potem je morda to pravi čas za ukrepanje.


2. korak: Posuši svoje oblačilo v sušilnem stroju ali ga zlikaj

Prvotno obdelavo DWR lahko ponovno aktiviraš tako, da preprosto polikaš zunanjo stran svoje dežne opreme.

To za nekaj časa pomaga ohraniti učinkovitost dobre obdelave DWR, še preden uporabiš kemikalije, ki lahko onesnažijo vodo ter morda tudi vplivajo na samo zračnost tvoje opreme.

Prav tako lahko svoje oblačilo poskusiš posušiti v sušilnem stroju, ki do neke mere ponovno aktivira obdelavo DWR.


3. korak (v primeru, da 2. korak ne zadostuje): Uporabi obdelavo za vodoodbojnost

Če misliš, da je prišel čas za uporabo druge obdelave, osebno priporočam uporabo samo na zunanji strani oblačila, in ne celoten postopek s pranjem v pralnem stroju.

Zakaj? Osebno preferiram, da se moj telesni znoj porazdeli po čim večji površini v notranjosti jakne, saj lahko tako kar najhitreje izpari ven skozi membrano.

Če je obdelava DWR uporabljena na notranjosti oblačila, potem se vlaga ne bo tako učinkovito porazdelila, ampak se bo kondenzirala in tekla po notranjosti.


ALI SO OBLAČILA IZ VODOTESNEGA LAMINATA VEDNO VODOTESNA?

Vsa oblačila iz vodotesnega materiala niso 100 % vodotesna. Njihova izdelava pomembno vpliva na stopnjo vodotesnosti.

Pravzaprav tudi veliko oblačil soft-shell temelji na membranah z vodnim stolpcem veliko nad 8.000 mm. Vendar je oblačila soft-shell zaradi njihove strukture nemogoče zanesljivo zatesniti, zato bo pri daljši izpostavljenosti dežju voda začela pronicati v oblačilo.


Monsoon Jacket Waterproof Construction

Membrano lahko predrejo tudi mehanske poškodbe, ki so lahko posledica ostrih predmetov, kot je prah ali borove iglice.

Te poškodbe zahtevajo strokovno popravilo.

Če na svojem vodotesnem oblačilu Monsoon opaziš morebitno puščanje, potem te prosimo, da oblačilo pošlješ nazaj in nam opišeš, kje se po tvojem mnenju puščanje nahaja.

Poskusili bomo najti poškodbo in jo popraviti.

O avtorju:

ARMIN WAGNER
je vodilni člen pri razvoju vseh UF PRO® produktov. Z več kot 25 let izkušnjami v tekstilni industriji za varnostne in vojaške sile in po delavnih izkušnjah v vodilnih podjetjih v svoji branži kot npr. W.L. Gore, Second Chance in Armour Holdings je Armin končno pristal na, tako kot on to imenuje, svojemu sanjskemu poklicu in sicer kot vodja razvoja UF PRO® produktov.

Deli naprej:

 

 
 
 
 
 
 

UF PRO®

Kontakt

Novice

Način plačila

Poštnina

Merske lestvice

Darilna kartica

Zaposlitev

 
 
 

UF PRO® Products

 

POVEŽI SE Z NAMI

 
 
 
STRINJAM SE

Ta stran uporablja pištkotke. Klikni “STRINJAM SE“ če se s tem strinjaš. Več o piškotkih.