Iskalnik po produktih

 
 
 
 
 
 

Brezplačna poštnina na vsa naročila.

 
 
 

Omejitve GORE-TEX® materiala

 
Omejitve GORE-TEX® materiala

Za nekatere je GORE-TEX® kot nekakšna čarobna beseda, zato so tudi njihova pričakovanja skladno visoka. Kako pa ta material dejansko deluje? Kje in kdaj predstavlja pravilno odločitev? In ne nazadnje – katere so omejitve GORE-TEX® materiala?

Ta vprašanja si želimo podrobno raziskati ter obenem predstaviti nekaj alternativ temu tehničnemu tekstilu.

Iz dežja pod kap?

Če ne dovoliš, da bi te slabo vreme odvrnilo od aktivnosti na prostem, potem najverjetneje že dobro poznaš sledeči scenarij. Zgodnja pomlad, morda jesen, že si zunaj in opremljen s srednje velikim nahrbtnikom.

Temperature so glede na letni čas že prijazne, sonce se dobrohotno smeje – potem pa se vreme kar naenkrat spremeni in nebo prekrijejo temni oblaki.

Oblaki postajajo vse temnejši in temnejši, samo upaš lahko, da te prihajajoči dež ne bo ujel.

Ampak sreča danes ni na tvoji strani, in tvoji strahovi se uresničijo: stojiš tam, ujet pod temno črnimi oblaki, in pričakovano začnejo padati prve kapljice dežja. Torej, kaj lahko storiš?

Seveda, najprej poskušaš najti zavetje pod drevesom ali nekakšno začasno zatočišče – samo zato, da lahko oblečeš svoja Monsoon dežna oblačila. Nato počakaš nekaj minut in upaš, da bo prenehalo deževati. Ampak ne. Lažno upanje. Ne samo, da ne preneha deževati, dež postaja vse močnejši...

Najprej deluje celo osvežujoče. Še posebej takrat, ko tvoja dežna oprema izpolnjuje obljube, ki ti jih UF PRO® že od nekdaj podaja.

Dež ne prodira skozi tvoja oblačila – kljub temu pa si po uri in pol pohajkovanja premočen do kosti. Ampak ne zaradi zunanjih pogojev ne zaradi slabega vremena. Mokrota prihaja od znotraj, od tvojega lastnega znoja.

Ne glede na to, kako zelo “zračen” naj bil material, je resnično vodotesen laminat, kot je tudi GORE-TEX®, nekakšna kompaktna pregrada.

Lahko je tudi tanjši in zato omogoča, da malce znoja izhlapi v obliki pare – ampak “malce” je tudi nekje največ, kar zmore. Navsezadnje dejstvo je, da med telesnim naporom proizvedeš veliko več znoja, kot pa ga je material sposoben izločiti. Prav tako pa lahko z gotovostjo predvidevamo, da se bo med večino fizičnih aktivnosti proizvedlo več znoja, kot so ga sposobne izločit celo najboljše membrane GORE-TEX®, XCR ali Special TEX.

V bistvu si ujet med kladivom in nakovalom. Na voljo imaš dve možnosti – ali boš premočen od dežja ali od znoja.

Osebno rajši izberem drugo možnost – če nosiš dežna oblačila, si vsaj zaščiten pred vetrom, ki znano še poveča občutek mraza. Tudi če si v roku pol ure že ves premočen od znoja.

Dejansko doživetje takšnih situacij – kjer sem imel samo zaščito pred vetrom – mi je odprlo oči, saj sem ugotovil, da nisem premočen zaradi pomanjkljivosti dežne opreme, ampak zaradi znoja. Občutek je bil tak, kot da bi padel v deročo reko. To odkritje me pripelje do naslednje ugotovitve...

 

Samopreverjanje in popravila

Ko nam stranke na popravilo pošljejo svoja vodotesna oblačila, se pogosto zgodi, da ne odkrijemo nobenih pomanjkljivosti. Zato lahko samo priporočamo, da svoja oblačila redno preverjaš sam in tako morebitne pomanjkljivosti tudi odkriješ.

To lahko storiš na preprost in učinkovit način, s katerim se boš izognil dolgemu čakanju: obleci spodnje perilo svetlih barv in povrhu nadeni svoj dežni plašč. Nato pojdi pod tuš. Na mestih, kjer je dežna obleka poškodovana, se bodo na tvojem spodnjem perilu v samo nekaj minutah pojavile temne, vlažne lise.

S takšnim samopreverjanjem ne boš odkril samo tega, ali je tvoja dežna obleka še vedno vodotesna, ampak boš poudaril tudi mesta, na katerih je poškodovana. Običajno so takšne pomanjkljivosti obleke posledica poškodb na membrani.

Takšne poškodbe lahko nastanejo že ob prvem nošenju dežne opreme. Kakorkoli že, to ni tako velik problem. Če nam poveš, kje točno oblačilo “pušča”, ga lahko brez večjih problemov popravimo.

 

GORE-TEX® v vsem svojem sijaju

GORE-TEX® se še posebej dobro odreže takrat, ko zvečer sediš pred tabornim ognjem ali pa med dolgimi odmori, ko si relativno neaktiven in se ne znojiš.

Če nosiš mid ali base sloje, ki vlago enakomerno razporedijo, boš kmalu postal spet suh, tudi v dežju. Seveda ob predpostavki, da so tvoja dežna oblačila vodotesna.

Pričakovanja in realnost

Tukaj je resničen problem ta, da med nošenjem oblačil GORE-TEX® ne boš vedno ostal na suhem, tako kot si to zaradi oglaševanja mogoče predstavljaš.

Kakšne so torej druge možnosti?

 

  • Dežna oprema, ki je narejena iz materialov z membrano, ki niso tako vodotesni kot GORE-TEX®, vendar pa so bistveno bolj zračni. Prednost takšnih materialov predstavlja dejstvo, da se boš v njih malce manj znojil; če pa sedeš ali poklekneš, te voda od zunaj lahko dokaj hitro doseže. Na koncu je v takšnih primerih pametneje uporabiti bolj vodotesno različico.
  • Pončo: že sama konstrukcija ponča onemogoča njegovo vodotesnost. Prav tako običajno niso izdelani iz zračnih materialov. Kljub temu pa je dober pončo vedno sestavni del moje opreme, saj je res vsestranski.
  • Softshell: večina materialov softshell, kot je originalni GORE-WINDSTOPPER®, so tako zračni kot dobri materiali GORE-TEX®. Kakorkoli že, pomanjkljivost se tukaj kaže v tem, da imajo “učinek stenja”, ki omogoča prehajanje vlage. Zato osebno softshell materiale primarno uporabljam zunaj ob nizkih temperaturah, in ne kot prvi in najpomembnejši material za dežno zaščito.
  • Ne dolgo nazaj se je pod imenom “EPIC” pojavil relativno zanimiv fenomen. Sprva je bil videti zelo obetaven. Ta tehnologija vključuje silikonizirana vlakna. Ponuja izjemno zaščito pred vetrom, skupaj z visokim vodnim stolpcem; teoretično je tudi zračnost materiala veliko boljša kot pri običajnih izdelkih z membrano. Torej, pristop je bil že pravi. Vendar pa so očitno bile prisotne težave, saj se material na dolgi rok ni obnesel na trgu.
  • Vse bolj pa je prisotna še ena nova tehnologija, ki na naših testih že dlje časa dosega izjemne rezultate. Tukaj je vključena fino tkana tkanina, narejena iz dolgo rezanega, mehko tkanega bombaža. Z vodnim stolpcem v višini 7000m je tkanina relativno vodotesna in ne prepušča vetra, vendar je njena zračnost primerljiva s tisto pri običajnih tkaninah brez membrane.

 

Od Ventile do EtaProof

En zanimivi vidik slednje tehnologije je ta, da je bila v 1930. letih prvič odkrita v Veliki Britaniji, kjer so jo poimenovali “Ventile”. Prvotno je bila razvita za gasilske cevi, zaradi pomanjkanja lanu pa se je začela uporabljati tudi v oblačilih za vojaške pilote, saj z njeno pomočjo ob prisiljeni izstrelitvi v vodo niso zmrznili.

 

M1 Urban jakna

Za naše M1 Urban jakne smo se odločili uporabiti že preverjen in zaupanja vreden material ter tako uporabili tehnologijo v obliki srednje težke tkanine EtaProof. Po izvedbi obsežnih testov smo lahko potrdili, da se značilnosti tkanine dokaj ustrezno ujemajo s podatki, posredovani s strani proizvajalca Stotz.

Naše M1 jakne so udobne za nošenje in imajo vse prednosti bombaža. Ne samo, da so zračne, tudi material je “na otip” podoben naravnim vlaknom.

Prav tako je zanimivo videti, kako se material EtaProof obnese v dežju: postane malce bolj neupogljiv, in lahko kar začutiš napihovanje bombaža, ki tako ustvarja vodotesno pregrado. Najbolj senzacionalno pa je to, da zračnost ostane enaka.

To pomeni, da ne uživaš samo v udobju naravnih vlaken, ampak tudi v enaki stopnji zaščite, ki bi jo lahko pričakoval od tehničnega tekstila.

Konec dober, vse dobro.

Zahvaljujoč stari in novi tehnologiji so zdaj na voljo vlakna, ki nudijo ustrezno in prilagojeno zaščito v vseh vrstah vremenskih razmer in situacijah – pa naj gre za vodotesne membrane GORE-TEX®, s katerimi ostaneš na suhem tudi med nepričakovano ploho, ali pa material softshell, ki te v kombinaciji z drugimi vodoodbojnimi materiali greje tudi zunaj ob hladnih temperaturah.

Naučili pa smo se še nekaj pomembnega, včasih je boljše stopiti korak nazaj in uporabiti že preizkušene in zaupanja vredne materiale – kar dokazuje tudi material EtaProof in njegova uporaba v naši novi M1 Urban jakni.

O avtorju:

ARMIN WAGNER

je vodilni člen pri razvoju vseh UF PRO® produktov. Z več kot 25 let izkušnjami v tekstilni industriji za varnostne in vojaške sile in po delavnih izkušnjah v vodilnih podjetjih v svoji branži kot npr. W.L. Gore, Second Chance in Armour Holdings je Armin končno pristal na, tako kot on to imenuje, svojemu sanjskemu poklicu in sicer kot vodja razvoja UF PRO® produktov.

Deli ta članek:

 
 
 
 
 
 

UF PRO®

Kontakt

Novice

Način plačila

Poštnina

Merske lestvice

Darilna kartica

Zaposlitev

 
 
 

UF PRO® Products

 

POVEŽI SE Z NAMI

 
 
 
STRINJAM SE

Ta stran uporablja pištkotke. Klikni “STRINJAM SE“ če se s tem strinjaš. Več o piškotkih.