Iskalnik po produktih

 
 
 
 
 
 

Brezplačna poštnina na vsa naročila.

 
 
 

Znanstveni pogled na kamuflažo

 
Znanstveni pogled na kamuflažo

Avtor: Eliran Feildboy

Sun Tzu je nekoč dejal, da vedno zmaga tisti, ki na preži premišljeno počaka na nepripravljenega sovražnika. 

Če sem iskren, je to na en način prav bistvo kamuflaže. Ni vse v barvah, oblikah ali ninja opremi. Gre za znanje, potrpežljivost ter manipulacije česarkoli in kjerkoli.

Vse za dosego enega cilja – postati eno z okoljem. V tem članku bom predstavil umetnost kamuflaže z malce grenkim priokusom.

Ko sem bil v specialni enoti Izraelskih zračnih sil, sem deloval v eni izmed SR (Search & Reascue) skupin. V svoji ekipi sem bil med drugim tudi strokovnjak, ki ga v IDF (Isreal Defense Forces) imenujemo ’graditelj’ (ang. builder). To je v osnovi nekdo, ki je sposoben v vseh okoljih zakriti karkoli, vse od posameznikov do celotnih ekip in vozil.

 

 

Kaj je kamuflaža?

V preteklosti sem delal kot inštruktor za graditelje nove generacije, kjer sem mladim vojakom na vsakem uvodnem predavanju najprej postavil naslednje vprašanje: »Kaj vam pomeni beseda kamuflaža? 

Večina odgovorov je povzemala dve dejanji. Skriti se ali izginiti.

Čeprav zvenita pravilno, ta dva glagola potihoma predstavljata trdovratno napačno prepričanje, katerega bo prepoznal vsak, ki se začne poklicno ukvarjati s kamuflažo.

Da povzamem, kamuflaža se večino časa nanaša na začetno stopnjo opazovanja (razen pri izogibanju ali SR delu).

Njen namen ni, da te skrije ali da izgineš, ampak da z njo postaneš del okolja, kar ti omogoča varno opazovanje, zbiranje podatkov itd.

Lahko je res neverjetno zasnovana tako, da omogoča preživetje v naravi tudi 72 ur (ali več), 100 - 200 metrov stran od tarče in obenem omogoča 180° kot opazovanja ciljne točke.

Recimo, da je kamuflaža umetnost manipulacije z nadzorovanjem realnosti.

 

OSNOVE KAMUFLAŽE. 

Elementi kamuflaže (po delovanju) so razdeljeni v tri skupine. To so glavna načela, ki so prisotna v vsaki konstrukciji ali poskusu skrivanja videza posameznika zaradi kakršnihkoli razlogov.

Skrivanje: Dejanje skrivanja je postavljanje pregrad, ki fizično in pogosto tudi vizualno ločujejo od okolice in odvijajoče se realnosti. 

Zlivanje z okolico: Okolico se posnema na nevpadljiv in harmoničen način tako, da se na en subjekt namestijo različni elementi. Glavna razlika med uspehom in neuspehom se skriva v pravilni določitvi lokacije / položaja / prostora za skrivanje.

Maskiranje: Na kratko, maskiranje je dejanje, s katerim spremenimo obliko ali podobo. To storimo zato, da izločimo ali ustvarimo namerne indikatorje tarče, kot so vonj, oblika ali lesk.

Maskiranje je v osnovni npr. moj poskus dodajanja delov naravne vegetacije na Ghillie maskirno oblačilo ali zbiranje vej za prikrivanje mojega prostora za skrivanje.

 


INDIKATORJI TARČE.

V znanju je moč. Eden izmed ključnih elementov kamuflaže na taktični ravni je zmožnost razumevanja vrst X in Y sledi, ki jih ustvarja moja prisotnost, saj me te sledi kasneje lahko razkrinkajo.

TI (indikatorji tarče - ang. target indicators) povzemajo razumevanje mojih sledi ali sledi mojega sovražnika v specifičnem okolju. Običajno lahko ti indikatorji tarče v nekaterih primerih namignejo prisotnost, lokacijo in razdaljo.

Mi na to gledamo tako – obstajata dve dimenziji, ki lahko nakažeta in določita mojo prisotnost. Prva in najstarejša je dimenzija naših človeških čutov, druga pa je sama tehnologija.


ČLOVEŠKI ČUTI.

Vonj, sluh in tip so očitni čuti, ki so običajno najbolj uporabni na kratkih razdaljah.

V našem primeru se bomo osredotočili na vizualni čut.

Vizualni čut je daleč najbolj zanesljiv človeški čut. Uporabljamo ga 80% časa, ki ga porabimo za zbiranje informacij in samoorientacijo. Torej, katere vizualne sledi morda puščam za sabo, ki lahko kasneje vodijo k mojemu razkritju? Na kratko: 

  • Oblika – Simetrične oblike šotorov ali avtomobilov so lastnosti, ki v naravi ne obstajajo. Skupaj z obliko človeškega telesa (nasprotni T) so takojšna vaba za oči.
  • Silhueta (obris postave) – Tehnično gledano, je enaka kot oblika, ampak z več poudarka na ozadju. Dober primer bi bil vojak, ki hodi na vrh hriba ali pa se v temi plazi ob belem zidu v temnih oblačilih. Indikator tarče je izrazit in očiten.
  • Lesk – Povezan s površino. Bleščanje ali lesketanje povzroči oddana ali odbita svetloba. Vse, kar na moji koži, opremi ali tkanini odseva svetlobo. Znani primeri so odsevanje sončnih žarkov od npr. ročnih ur, kože ali očal/leč.
  • Senca – Osnovno dejstvo je, da so sence zelo privlačne in jih človeške oči lahko hitro prepoznajo, odvisno tudi od same intenzivnosti sence. Na primer, na odprtih poljih že od daleč izstopajo jame in jih zato tudi z lahkoto prepoznamo. V bistvu mi jam nikoli ne uporabljamo za skrivališča ali FFP (Final Fire Position) točke. Kakorkoli že, sence delimo na tri podkategorije – nasebne, senčne, odsebne.
  • Barva – Tukaj bomo kratki in jedrnati. Če za zabavo KKK klana oblečem rožnat pulover, bom najverjetneje izstopal že po 5 minutah.


TEHNOLOGIJA NA OSNOVI INDIKATORJEV TARČE / MULTISPEKTRALNO ZAZNAVANJE!

Oh, tukaj pa se začne pravi izziv. Dejansko bom tvegal in priznal, da ghillie maskirna oblačila dandanes postajajo vse manj in manj pomembna.

Preden se lotimo vseh teh Einstein zadevščin, bom predstavil glavne valovne dolžine, ki jih uporabljajo različne napravei:

  • Infrardeča / NIR – uporabljajo NVG, SWIR kamere ipd. Na primer, naprave za nočno opazovanje uporabljajo aktivno bližnje-infrardečo osvetlitev in omogočajo opazovanje ljudi ali živali tako, da opazovalec ostane skrit.
  • UV - UV sevanje je prisotno v sončni svetlobi. UV zmogljive naprave so odlične za npr. opažanje razlik v snežnih okoljih.
  • Termična – Toplota, ki jo ustvarjaš, ima drugačno temperaturo od vseh neposrednih okolij, kot sta zemlja zjutraj ali drevo zvečer. Naprave dokaj jasno zaznavajo razlike med vročimi ali hladnimi različnimi predmeti in jih pokažejo kot zelo vidne oblike, ki jih uporabnik naprave z lahkoto prepozna.
  • Radar (radio) – Radarski sistem vsebuje oddajnik, ki oddaja elektromagnetne valove v radie ali mikrovalovne enote, oddajno anteno, sprejemno anteno (ločeno ali enako kot prej). Na ta način zajeme vse predmete na območju oddajanega signala ter jih poskenira, obdela in tako določi njihove lastnosti. Prej se je ta naprava uporabljala za zaznavanje vremenskih tvorb, ladij, struktur itd. Obstajajo številne naprave, ki lahko določijo natančen položaj vozil in celo ljudi. To je dolga zgodba, ki jo je težko obdelati. Te naprave na taktični ravni že obstajajo.

Skoraj nemogoče je povsem izbrisati tvojo sled tako, da ga ne zaznajo naprave, ki delujejo znotraj valovne dolžine. Edina rešitev je razumeti, kaj vse zaznavajo oči človeka in zmanipulirati končni rezultat.

 

 

Pripravite se in vzemite aspirin – zdaj je čas za znanost.

Ljudje v svojem okolju puščamo različne sledi, ki jih lahko zaznajo različne tehnološke naprave, katere uporabljajo različne valovne dolžine.

Stožci v naših očeh so sprejemniki teh drobnih vidnih svetlobnih valov. Sonce je naravni vir za vidne svetlobne valove in naše oči lahko vidijo odsev te sončne svetlobe od predmetov okrog sebe.

Barva predmeta je barva odsevane svetlobe, ki jo vidimo. Vse druge barve so absorbirane. Žarnice so še en primer vira vidnih svetlobnih valov.

Tehnično gledano, veliko svetlobnih valovnih dolžin ne vidimo. Zato je pomembno uporabiti instrumente, ki lahko zaznajo različne svetlobne valovne dolžine.

Kakorkoli že, vidna svetloba je del elektromagnetnega spektra, ki ga naše oči lahko vidijo, in okrog njega se orientira naš celotni svet.

Še nedavno nazaj.

Z napredkom tehnologije je človeštvo počasi odkrilo in razumelo obstoj drugih svetlobnih valov.

Z različnimi napravami smo začeli odkrivati nove dimenzije. 

Vizualna kamuflaža je že od nekdaj velika nadloga v vojnah in spopadih, prav zato so različne vojske začele iskati ali raziskovati možnosti uporabe teh valovnih dolžin za zaznavanje sledi specifičnih predmetov v specifičnih okoljih s primerjanjem odbojnih vrednosti, oblik itd.


POVZETEK.

Bistvo kamuflaže ni v skrivanju in zagotovo ni samo v nošenju ghillie obleke ali pa v kopanju kilometer dolge lisičje luknje.

Gre za ponavljajoč postopek, ki se začne in nadaljuje z manipulacijami. 

Tvegal bom in priznal, da ghillie maskirna oblačila na sodobnih bojiščih zaradi napredka tehnologije dandanes postajajo vse manj in manj pomembna.

Nove predatorje, kot so npr. SWIR ali napredne termične kamere, je težko pretentati, razen če poznaš napravo, vmesnik in uporabnika.

Kot je dejal že Albert Einstein – naša tehnologija je presegla našo človečnost.

Eli je nekdanji član specialne enote izraelske vojske. Po končanem služenju je ustanovil podjetje Project Gecko, ki je specializirano za taktično usposabljanje in svetovanje. Odkrij več o Project Gecko in Eliju tukaj.

 
 
 
 
 
 

UF PRO®

Kontakt

Novice

Način plačila

Poštnina

Merske lestvice

Darilna kartica

Zaposlitev

 
 
 

UF PRO® Products

 

POVEŽI SE Z NAMI

 
 
 
STRINJAM SE

Ta stran uporablja pištkotke. Klikni “STRINJAM SE“ če se s tem strinjaš. Več o piškotkih.